KernkwadrantOm jezelf beter te leren kennen kan je gebruik maken van het model van het kernkwadrant en de kernkwaliteiten van Daniël Ofman.

Ofman: 'Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon horen. Het zijn de specifieke sterktes die iemand bij uitstek kenmerken. Iedereen heeft een aantal van deze kwaliteiten. Maar kernkwaliteiten zijn zo dominant, dat ze kunnen doorslaan en daardoor juist een valkuil worden.
Bijvoorbeeld: Iemand met de kernkwaliteit behulpzaam kan doorslaan in bemoeizucht, flexibiliteit kan doorslaan in wispelturigheid en daadkracht in drammerigheid. Dat zijn de valkuilen. Als iemand anders doorschiet in een bepaalde kwaliteit kan dat irritatie oproepen. In dat geval heet dat een allergie. De vervelende eigenschap van de ander verbergt echter een kwaliteit in zich, die voor degene die er allergisch voor is een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn, de zogenaamde uitdaging.'

Deze vier termen (kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging) worden weergegeven in een model: het kernkwadrant.

Aan de hand van dit model kan je je eigen kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen vaststellen. Natuurlijk, jouw persoonlijke kwadrant geeft geen antwoord op de vragen ' wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik', maar kan je wel in relatief korte tijd antwoord geven op de vraag wat jouw belangrijkste kwaliteiten zijn, jouw valkuilen en jouw allergieën. Dat is leerzaam en voor veel mensen een eyeopener!

Maak je eigen kwadrant
Vul een van de vier termen in (kernkwaliteit, valkuil, allergie of uitdaging). Begin bij de term die je het makkelijkste kunt invullen. Bij veel mensen is dat hun allergie: iets waar ze zich bij anderen mateloos aan ergeren.
Vanuit die ene term probeer je dan de andere vakjes in te vullen.
Bijvoorbeeld: Je ergert je aan mensen die star zijn (allergie), bedenk daarbij dan een kernkwaliteit (ordelijkheid). Dat vormt dan jouw uitdaging. Het tegenovergestelde van ordelijkheid is bijvoorbeeld wispelturigheid. Dat kan dan jouw valkuil zijn. De kernkwaliteit die bij wispelturigheid past is flexibilteit. Die laatste is dan jouw eigen kernkwaliteit.
Gemiddeld hebben mensen drie kernkwaliteiten die door anderen duidelijk herkend worden. Als je het moeilijk vindt deze te achterhalen, vraag dan hulp van vrienden of familie. Zeker jouw valkuilen kunnen ze vaak moeiteloos opnoemen…

Zoekt u een bepaalde training of wilt u meer weten over de trainingen die Human Factor Consultancy aanbiedt, neem dan contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek.