HartcoherentieWij kunnen het autonome zenuwstelsel zelf beïnvloeden op diverse manieren, waarvan hartcoherentie een zeer effectieve manier is gebleken.
Hartcoherentie is een bijzondere toestand waarin het hart functioneert met regelmatige, ritmische versnellingen en vertragingen.
Dit kan worden gerealiseerd door middel van de HeartQ methode en te ademen in je persoonlijke resonantie frequentie.
Het gaat om zelfsturing van emoties door contact met en feedback van het lichaam, dit wordt meetbaar gemaakt aan de hand van Bio-feedback apparatuur.
Hartcoherentie is gebaseerd op hartritme-variabiliteit (HRV).

De activerende en herstellende activiteit van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans.

Er bestaan verschillende manieren om hartcoherentie op te roepen, waarvan die met behulp van ademhaling de eenvoudigste is.

De versnelling van het hartritme valt onder het regiem van het sympathisch zenuwstelsel en met behulp van ademhaling kunt u uw hartritme beïnvloeden.
Het hartritme neemt toe bij het inademen en neemt af bij het uitademen.
Dus door u te richten op een langere uitademing, wordt de sympathische activiteit geharmoniseerd.

De ademhaling synchroniseert met het hartritme, waardoor processen in de hersenen en het zenuwstelsel worden gesynchroniseerd, die op hun beurt bepaalde hormonale ritmes synchroniseren en die hebben weer een synchroniserend effect op gedrag.
In feite worden dus de diverse fysiologische circuits en bioritmen op elkaar afgestemd.

De werking van ons hartritme wordt sterk bepaald door onze emoties. Het hart heeft op zijn beurt weer een diepgaand effect op het functioneren van onze cognitieve functie, zoals de helderheid van ons denken, wezenlijke keuzes die we maken en de manier waarop we communiceren.
Negatieve emoties, zoals frustratie, resulteren in een chaotisch hartritme, wat kan leiden tot verminderd functioneren van het brein (cortical inhibition).

De HartFocus-methodiek berust op zelfregulatie van emoties door lichaamsbewustzijn en training via bio-feedback van Hart Ritme Variatie (HRV).
De HartFocus-methodiek wordt veel ingezet om de toegenomen stress te hanteren en bij verwerking van heftige gebeurtenissen en trauma's.
Het is met name een buitengewoon krachtig middel tegen stress en aandoeningen die worden veroorzaakt door emotionele ontregeling.

Gemeten effecten: lagere bloeddruk, duidelijk betere prestaties in werk, sport, examen en schoolresultaten, geen hartritmestoornissen meer, aandachtsverbetering bij ADHD en autisme, en meer authenticiteit.

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek.